Bio Čudežni špageti iz korenine rastline Amorphophallus konjac so edini tovrstni izdelek na slovenskem tržišču z dovoljenimi zdravstvenimi trditvami na embalaži

Na tržišču naletimo na veliko prehrambenih izdelkov, ki imajo na embalažah navedene trditve o pozitivnih učinkih, ki pa niso znanstveno utemeljene in so zato kot takšne tudi zavajajoče. V skladu z EU zakonodajo mora imeti živilo za vsako navedbo o koristnih oz. zdravilnih učinkih tudi znanstveno dokazano podlago, ki jo je potrdila EFSA - Evropska agencija za varno hrano. Dne 20. decembra 2006 je bila izdana Uredba št. 1924 Evropskega parlamenta in sveta o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih. 

Da bi zagotovili visoko raven varstva potrošnikov in olajšali njihovo izbiro, bi morali biti izdelki, ki so dani v promet, vključno z uvoženimi izdelki, varni in ustrezno označeni. 

Koristne oz. zdravilne učinke lahko navajajo le tisti ponudniki živil, katerih koristni učinki so uradno dokazani in ustrezajo zahtevanim parametrom vsebnosti tega živila, ki jih je v sklopu zdravstvenih trditev objavila EFSA - Evropske agencije za varno hrano. 

Za zdravje je pomembna raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja. 

Bio Čudežni špageti iz gomolja rastline Amorphophallus konjac imajo visoko vsebnost prehranskih vlaknin glukomanan, katere ob energijsko omejeni prehrani DOKAZANO prispevajo k zmanjšanju telesne teže in k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.  

 

 

Glukomanan ima potrjeni kar 2 zdravstveni trditvi. Od vseh prehranskih dopolnil za izgubo telesne teže je glukomanan edini, ki je dobil uradno potrditev od EFSA. 

1. Ob energijsko omejeni prehrani konjak prispeva k zmanjšanju telesne teže.

Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g z 1–2 kozarcema vode pred obroki in ob energijsko omejeni prehrani. 

Znanstveno mnenje najdete na tej povezavi: 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/.../j.efsa.2010.1798

2. Glukomanan prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi

 

Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 4 g glukomanana. 

Znanstveno mnenje najdete na tej povezavi: 

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/.../j.efsa.2009.1258

slovenščina sl
.product-shop .groups-btn #product-add-to-cart, .product-shop .groups-btn .product-add-to-cart { display: none; }